Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Bergvärme förlorar mot andra värmepumpar

Statistik runt försäljningen av värmepumpar det senaste kvartalet, visar att bergvärmen fortsätter nedåt, medan frånluft ligger kvar på ungefär samma nivå och luft/vatten ökar för första gången på flera år.

Bergvärmen minskar allt mer

Bergvärmen fortsätter rasa. Försäljningsstatistiken för bergvärme har minskat med -16 % det senaste kvartalet, om man jämför med samma kvartal året innan. Siffrorna är föga förvånande. Försäljningen av bergvärme har minskat länge.

Frånluft, luft/vatten och luft/luft

När det gäller de andra värmepumparna ligger frånluften kvar på en mer eller mindre oförändrad nivå (+1 %), luft/vatten ökar med +6 % och luft/luftvärmepumparna saknas i statistiken.

Varför minskar bergvärmens popularitet?

Den troliga förklaringen till att bergvärme minskar i popularitet är att de andra värmepumparna helt enkelt har blivit bättre. Dessutom är bergvärme något man installerar en gång i livet. Många av de som är intresserade och har råd, har helt enkelt redan gjort sin bergvärmeinstallation. Visst kommer de behöva reparera sina pumpar och byta ut dem, men själva borrningen är redan gjord.

Luft/vatten ett allt bättre alternativ

Många har länge varit lite skeptiska till luft/vattenvärmepumparna. Kvaliteten har i många fall varit tvivelaktig och besparingsmöjligheterna inte särskilt imponerande. Det har dock skett en rejäl utveckling de senaste åren och luft/vatten ligger nu besparingsmässigt nästan lika högt som bergvärmen. 

Samtidigt är luft/vattenvärmepumparna billigare. Installationen ligger betydligt lägre i pris. Många gånger blir investeringskostnaden för luft/vatten ungefär hälften mot bergvärmen. Detta innebär också att återbetalningstiden är mycket kortare för luft/vatten jämfört med bergvärmen.

Dessutom har luft/vattenvärmepumparnas kvalitet ökat betydligt. Köper du ett kvalitetsmärke kan du känna dig trygg och många företag erbjuder dessutom långa garantier.

Utvecklingen av luft/vattenvärmepumparna kan förklara varför de ökar i popularitet och kanske kan även detta vara en förklaring till bergvärmens sjunkande siffror.

SVEP ligger bakom statistiken i texten.

22 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)