Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Kommunalt bolag fick tillstånd att borra, där privatpersoner fick nej

I Båstads kommun har privatpersoner fått nej när de ville borra för bergvärme i Örebäcksparkens vattenskyddsområde, vilket inte är konstigt eftersom det rör sig om just ett vattenskyddsområde. Det märkliga i situationen är att Båstads kommun har gett tillstånd till det kommunala bostadsbolaget, Båstadhem, att borra i samma område. 

Andelsvattenföreningen i området, som menar att det rör sig om jäv, har nu överklagat kommunens beslut till länssyrelsen. Det är ju onekligen tveksamt när kommunen nekar bergvärme till en rad privatpersoner, men godkänner detsamma för sitt eget bolag.

Föreningen bakom överklagan är orolig för att bergvärmeborrningen skall leda till en försämrade vattenkvalitet för föreningens medlemmar, då de hämtar sitt dricksvatten i området. Det är vanligt att man inte får borra för bergvärme i vattenskyddsområden och Naturvårdsverket menar att detta inte bör ske.

Båstadhem har redan borrat för bergvärme, till de nybyggda bostadsrätterna, och måste nu vänta på utredningen av överklagandet, innan anläggningen kan tas i drift.

Det brukar krävas tillstånd från kommunen, för att borra efter bergvärme. I vissa kommuner har det varit lättare att få tillstånd än i andra och tyvärr har det varit en hel del tveksamheter runt kommunernas beviljande av bergvärme. Dessutom skiljer priserna på att ansöka om bergvärme väldigt mycket mellan olika kommuner. Det är exempelvis mycket dyrt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

18 jul 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)