Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Kostnad för bergvärme

Det är tyvärr svårt att bedöma hur stor kostnaden för bergvärme blir, men du får räkna med att betala som allra minst uppåt 100000 för borrning och värmepump, men det är vanligt att betala betydligt mer.

Offerter från olika företag kan skilja sig mycket i pris, så det kan vara värt att undersöka olika företag. Var dock noga med vad som ingår, kanske är en offert lägre för att de har utelämnat saker som det andra inkluderar.

Se också om du kan få omdömen från tidigare kunder. Kanske är det så att det billigaste företaget är billiga just för att de slarvar vid borrning och installation?

Kostnaderna för bergvärme är något förenklat uppdelat i två delar. Den ena delen är för själva borrningen. Hur djupt borrhål som krävs på olika platser skiljer sig och detta påverkar naturligtvis priset. Ibland är det långt ner till berget och då krävs det djupare borrning och extra mycket foderrör. Extra mycket foderrör blir naturligtvis också en merkostnad, som kan leda till ett betydligt högre slutpris.

Den andra delen i kostnaden är för själva värmepumpen. Priserna skiljer sig mellan olika tillverkare och sen handlar en stor del av priset om kapacitet. Har du ett stort hus, eller ett hus med dålig isolering kan du behöva en starkare värmepump. En värmepump med högre kapacitet är helt enkelt dyrare.

För att få ner priset något kan du kanske göra någon process i installationen själv? Och glöm inte att du kan utnyttja ROT-avdraget för delar av kostnaden!

 

18 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)