Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Nya bergvärmepumpar med utmärkelsen Bra Val Folksam

Folksam har kommit ut med sitt årliga värmepumpstest, där man har granskat testuppgifter från tillverkarna. Vätska/vatten är kategorin där bergvärmepumparna hittas.

Inget regelrätt test

För det första vill vi poängtera att detta inte är ett regelrätt test. Man har inte själva utfört några tester, utan endast gransakt uppgifter man har fått från tillverkarna. Krasst sett kan man säga att du kan göra samma sak själv, genom att granska tekniska data. Precis som Folksam kan du titta på Energimärkning, ljudnivå, pris och garantier och bilda dig en uppfattning om vad som är en bra bergvärmepump.

Kritik mot testet

Vi har dock en del kritik mot testet, som är viktigt att du känner till, om du funderar på att skaffa en bergvärmepump med utmärkelsen Bra Val.

Varför poäng för storlek på varmvattenberedare?

Vissa uppgifter som ingår i testet ställer vi oss frågande till. Exempelvis får man olika poäng beroende på hur stor varmvattentanken är (varmvatten tapprofil). En enkel sak att jämföre, eftersom detta numera krävs på energimärkningen, men samma storlek på varmvattentank är inte bäst för alla. Beroende på hushållets behov, behöver man olika stora varmvattentankar. Allt-i-ett-lösning ger också poäng, men passar inte hemma hos alla.

Varför endast fokus på radiatorer?

Man har helt rensat bort alla uppgifter om golvvärme och fokuserar enbart på radiatorer. Inte helt rättvist, eftersom det idag är vanligt att man har bådeoch i sitt hus.

Varför är icke-nödvändiga funktioner avgörande?

Bergvärmepumparna får i testet poäng utifrån funktioner såsom möjlighet till fjärrövervakning, nätsmarthet, hetgasväxlare och solkompabilitet - funktioner som inte alla önskar.

Bra Val kanske inte är bäst för dig

Om Folksams test får genomslagskraft, kan folk välja bort bra bergvärmepumpar, som inte lyckades nå utmärkelsen "Bra Val" bara för att Folksams bild av en bra bergvärmepump inte stämmer överens med hushållets behov. Vi rekommenderar därför att du gör en egen granskning (eller tar hjälp av en expert) av tekniska data, så att du hittar en bergvärmepump som verkligen passar just dig.

Är en bergvärmepump med Bra Val ett bra val?

Det finns mycket som är bra i testet och en bergvärmpump som fått utmärkelsen Bra Val är utan tvekan en bra bergvärmepump. Vi vill bara poängtera att det kanske inte är den bergvärmepump som passar bäst för just dig och dina önskemål. Du kan mycket väl få en lika stor eller större besparing, med en bergvärmepump som inte fick utmärkelsen.

3 nov 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)