Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Överklagad bergvärme installeras

För ett tag sedan skrev vi här på bloggen om hur ett kommunalt bolag hade fått tillstånd av kommunen att borra i ett vattenskyddsområde. Båstadhem fick kommunens tillstånd att borra för bergvärme i området, trots att många privatpersoner hade fått nej. Kommunen anmäldes för jäv och det var oklart om det skulle bli någon bergvärme eller inte i de nya husen.

Idag rapporterar Helsingborgs Dagblad att bergvärme kommer att installeras i de nybyggda husen trots allt. Detta trots att Länsstyrelsen inte har fattat ett beslut i frågan. Det kan ta upp till nio månader innan länsstyrelsen kommer med ett avgörande och då hålen redan är borrade, har man valt att gå vidare med bergvärmeinstallationen. Detta trots att man vet om att man kanske kommer att tvingas plocka ner anläggningen i efterhand.

Planerad inflytt i bostadsrätterna är vid årsskiftet och man väljer nu att installera en bergvärmepump och ta eventuella konsekvenser i ett senare skede. Man räknar med att det kan dröja till februari-mars innan länsstyrelsen lämnar något besked i frågan och vill helt enkelt inte vänta tills dess.

Båstadhem menar att de har ansökt om tillstånd enligt kommunens regler. De fick godkänt av kommunen och handlar och anser sig inte gör fel, när man väljer att gå vidare med bergvärmen. Båstadshem har också sagt till kommunen att de förväntar sig att hållas skadelösa, om länsstyrelsen tar tillbaka tillståndet.

Detta har hänt: Ett nytt komplex med 16 bostadsrätter håller på att byggas i Örebäcksparken. Området där bostadsrätterna byggs ligger i ett vattenskyddsområde. Det kommunla bolaget, som skall bygga bostäderna, ansökte om att få installera bergvärme. Kommunen beviljade tillstånd.

Andra som har ansökt om att få installera bergvärme i vattenskyddsområdet har fått nej från kommunen, något som naturligtvis många har reagerat på. Malens andelsvattenförening gick så långt att de anmälde kommunen till länsstyrelsen, som nu skall ta upp frågan och avgöra tvisten.

Läs det tidigare inlägget!

9 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)