Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Pris på bergvärmeinstallation

Priset på ett komplett bergvärmesystem är ganska högt och brukar för en normalstor villa ligga mellan 100 000-150 000 kr. Samtidigt gör du höga energibesparingar och man kan räkna med att ha tjänat in den intiala kostnaden på 6-9 år bara genom sänkta energikostnader. Enligt Energimyndighetens tester kan bergvärme minska energiförbrukningen med upp till 80 %. Det är alltså en mycket god investering.

- Läs mer om kostnad och besparing genom att installera bergvärme

Huset ökar i värde med bergvärme

Att tänka på är också att ditt hus stiger i värde om bergvärme installeras. Enligt en artilkel som publicerades på Avanza bank 2012-06-13 stiger värdet på ett hus i snitt med 147 000 kr om bergvärme finns. Detta innebär att hela installationskostnaden kan tjänas in bara på ett ökat husvärde.

Bergvärmeinstallation mycket lönsamt i längden

Eftersom en bergvärmepump håller i cirka 15 år och själva borrhålet beräknas hålla i ca 100 år bli bergvärme en väldigt lönsam investering i längden. Om bergvärmepumpen går sönder efter 15 år behöver du alltså bara köpa en ny värmepump och slipper den stora kostnaden för borrning.

Vad kostar de olika delarna i bergvärmeinstallationen?

Kostnad för bergvärmepump: 40 000-100 000 kr
Kostnad för borrning och installation: 60 000-120 000 kr

Priset för bergvärmepumpen beror till ganska stor del på om du vill ha en bergvärmepump med inbyggd varmvattenberedare eller separat. Att ha en separat medför en extra kostnad, både för varmvattenberedaren och installationen, men då är du friare att välja volym och storlek. Exempelvis om du har lågt i tak, kan det vara bra med en separat varmvattenberedare, eftersom bergvärmepumpen blir lägre utan inbyggd varmvattentank.

Priset från installatör till installatör kan variera ganska mycket och det är oftast något dyrare i storstadsområderna. Ta alltid in ett offertförslag från flera installatörer innan du bestämmer dig. Ibland är det ett företag som borrar, och ett annat som installerar och levererar bergvärmepumpen. Ibland är det ett företag som både borrar och installerar. Titta därför på olika alternativ.

ROT-avdrag för bergvärmeinstallation

Du kan använda dig av ROT-avdraget för att dra av 30 % av arbetskostnaden på borrning och installation. Eftersom det är en ganska hög installationskostnad kan du spara in mycket pengar. Det som krävs är att du står som ägare på fastigheten och att byggnaden är äldre än 5 år. Maxavdraget med ROT-avdrag är 50 000 kr. ROT-avdraget är dock personligt så om ni är två stycken som står som ägare på fastigheten kan man göra avdrag på upptill 100 000.

Hitta bästa bergvärmepumpen och installatören

Om du behöver hjälp med köp eller installation av ditt bergvärmesystem kan du skicka in en offertförfrågan. Du kommer då bli kontaktad av en av våra duktiga experter. Vi samarbetar med installatörer över hela landet och kan hjälpa dig oavsett vart i Sverige du bor.

Sänk dina kostnader för bergvärmeinstallationen

Det är alltid billigare att köpa din bergvärmepump på internet. Vänd dig till en stor leverantör som också kan hjälpa dig med borrning och installation. Behöver du hjälp med att hitta en leverantör på internet kan du kontakta oss via offertformuläret

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)