Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Ska jag välja inbyggd eller extern varmvattenberedare?

En vanlig fundering när man ska installera en bergvärmepump är huruvida man ska välja att ha en varmvattenberedare som är inbyggd i själva värmepumpen eller en extern varmvattenberedare. Vi går igenom vad som kan motivera de olika valen och vilka fördelar och nackdelar som finns.

Bergvärmepump med inbyggd varmvattenberedare

Ofta är en bergvärmepump med en inbyggd varmvattenberedare ett bra val. Det som är viktigt att tänka på är huruvida varmvattenvolymen täcker de behov som finns i hushållet. Bergvärmepumparna med inbyggd varmvattenberedare har en begränsad volym, som vanligtvis ligger på runt 200 liter. Generellt räcker de inbyggda varmvattenberedarna långt, men om man har badkar, eller familjemedlemmar gillar att ta långa duschar (särskilt om flera gör det efter varandra), kan det vara idé med en större storlek.

Fördelar med inbyggd vvb

  • Billigare installation

Nackdelar med inbyggd vvb

  • Räcker varmvattenvolymen?
  • Större enhet, som kanske inte får plats i höjd

Bergvärmepump med extern varmvattenberedare

En extern varmvattenberedare har också sina fördelar och nackdelar. Den stora fördelen är att du är friare i valet av varmvattenberedare och kan välja en varmvattenberedare med mått och kapacitet som passar. Nackdelen är att installationen blir mer omfattande och därmed dyrare.

Fördelar med extern vvb

  • Fritt val av kapacitet
  • Fritt val av mått (och själva värmepumpen är lägre)

Nackdelar med extern vvb

  • Installationen blir dyrare
19 mar 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)