Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Uppmärksammat mål om bergvärmeinstallation

Under hösten kom många uppmärksammade inlägg och nyhetsartiklar om hur Växjö kommun hade nekat husägare att installera bergvärme och istället gynnade sin egen fjärrvärme. 

Svenska borrentreprenörers branchorganisation reagerade

I första skedet var det Svenska borrentreprenörers branschorganisation som reagerade på vad Växjö kommun gjorde och därför anmälde fallet till konkurrensverket.

Konkurrensverket ansåg att Växjö har gjort fel

Konkurrensverket utredde fallet och gick på branschorganisationens sida och ansåg att Växjö kommun hade gjort fel. De såg därför till att fallet hamnade i rätten och ville ha ett förbud och att kommunen skulle tvingas betala vite.

Tingsrätten anser att Växjö har gjort rätt

Tingsrätten i Stockholm har däremot kommit fram till att det faktum att Växjö kommun tvingar villaägare att använda sig av kommunens fjärrvärme inte är fel. Man menar att det inte går att påvisa att det finns någon form av konkurrensbegränsning. Beslutet kom som en överraskning för många inom branschen, då man tyckte att det var ett tydligt fall.

Sista ordet är inte sagt

Domen i tingsrätten väntas få konsekvenser för hur andra kommuner kommer att hantera liknande ärenden. Helt plötsligt verkar det alltså vara fritt fram för kommuner att tvinga på sina invånare fjärrvärme. 

Samtidigt har fallet överklagats och därmed är inte sista ordet sagt. 

 

19 jan 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)