Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Fem vanliga frågor inför ditt köp av värmepump

Bergvärme är är en stor investering, som betalar tillbaka sig själv under en ganska så kort tid. Men i och med denna stora investering hopar sig frågorna innan man hittar rätt pump. 

Kan jag installera bergvärme själv?

Svaret till denna fråga är kort och gott - Nej! För det första är det viktigt att man får en bergvärmepump som är rätt dimensionerad och rätt placerad. Du behöver en certifierad fackman för installationen och även en certifierad borrare för att göra borrhålet som är allt mellan 50 och 200 meter djupt. 

Passar bergvärme hemma hos mig?

En rekommendation är att hushåll som förbrukar över 20 000 kWh per år på uppvärmning och vatten lämpar sig mycket bra för bergvärme. Dock är det viktigt att se över grunden på din tomt. I till exempel Skåne lämpar sig inte bergvärme på grund av bergarterna. 

Hur länge kan man ha en bergvärmepump innan det är dags att byta?

Dagens bergvärmepumpar har en livslängd på 15-20 år, men "lever" oftast längre än så. Borrhålet har en livslängd på 50 år till en obegränsad tid. Är ditt borrhål rätt dimensionerat kan det inte ta slut.  

Hur mycket kan jag sänka mina kostnader, och hur kan jag ta reda på min energiförbrukning idag?

Ju högre energianvändning du har, desto större kommer besparingen vara och det är svårt att ge ett konkret svar. Dock sänker bergvärme uppvärmnings- och varmvattenskostnaden med ungefär 62 % om man jämför med de äldre uppvärmningssätten som olja och direktverkande el. 

Du kan enkelt ta reda på din energiförbrukning genom att kontakta din elnätsleverantör. 

Hur påverkar bergvärme vår miljö?

Bergvärmepumpen har inte en stor påverkan på miljön. Då den utvinner värmen från lagrad solenergi har den, förutom materialet och borrhålet, nästan ingen påverkan på miljön. Borrhålet laddas kontinuerligt med ny energi och bergvärme är därmed en förnyelsebar energikälla. 

3 Jun 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)