Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Vanligare med storskalig bergvärme

Det har blivit vanligare att installera bergvärme i större nybyggnadsprojekt, och detta gäller allt från större komplex med företagslokaler till stora och små flerfamiljshus.

Konsumenterna blir allt mer krävande när det gäller miljö och klimat och därför har också allt fler företag valt att installera bergvärme, som en konkurransfördel. De vill helt enkelt vinna konsumenter genom att erbjuda miljövänliga alternativ. När konkurrensen om bostadsköparna är stor kan bergvärmen utgöra ett viktigt argument.

Visst finns det många bostadsköpare, som också bryr sig om de löpande kostnaderna och de löpande kostnaderna kan naturligtvis bli lägre med bergvärme, men det är också många som attraheras av alla de miljövänliga alternativ som börjar poppa upp på bostadsmarknaden.

Ett exempel är Wallenstams projekt på Avenyn i Göteborg. Målet är att fastigheten på Avenyn ska bli helt fri från koldioxidutsläpp och man borrar därför ett 40-tal hål för bergvärme, och använder sig av vindkraftsel för att driva pumparna. Det är dock en stor utmaning att genomföra detta så centralt i en stor stad, men om ett företag vågar, så kanske fler kan komma efter?

Samtidigt blir det också vanligare med bergvärme för företag. Exempelvis kan man se att IKEA har valt att installera bergvärme i några nybyggda varuhus. IKEA:s bergvärmeanläggning på varuhuset i Karlstad är en av Sveriges största och den minskar energiförbrukningen i varuhuset med 76 %. En energibesparing som motsvarar 150 villors energiförbrukning på ett år.

För ett företag kan bergvärmen också vara en indikation gentemot kunderna, om att man bryr sig om miljön, vilket också är viktigt för att locka köpare. 

Bergvärmens popularitet gäller inte heller enbart för nybyggen. Det är också vanligt att äldre bostadsrättföreningar börjar titta på bergvärme, för att få ned uppvärmningskostnaden.

Det är helt enkelt inte bara privatpersoner som bor i villa, som är intresserade av bergvärme. 

9 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)