Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Bergvärmeinstallationer ökade 2013

Förra året började trögt för bergvärmen, men statistiken fick sig en rejäl skjuts på slutet och antalet bergvärmeinstallationer i Sverige ökade sammanlagt med 2 % under 2013.

Trög start på året

2013 inleddes mycket trögt. Trots att det tredje kvartalet såg en ökning av bergvärmeinstallationer, låg den sammanlagda siffran fortfarande på - 7 %. Andra kvartalet låg på - 16 % jämfört med året innan och första kvartalet på - 14 %. Alla värmepumpar hade det trögt i början av året, men det var värst för bergvärmen, ingen annan värmepump tappade så mycket.

Ökningen andra halvan av året

Sen kom då en ökning andra halvan av året. Tredje kvartalet låg på + 9 % för bergvärmen och sista kvartalet låg på hela + 22 % jämfört med sista kvartalet år 2012. Ökningen gäller för både villor och större fastigheter.

Stark avslutning gav en sammanlagd ökning

Den starka avslutningen på året gav en sammanlagd ökning med 2 % år 2013, jämfört med år 2012. Det diskuterades ett tag runt om bergvärmen hade spelat ut sina kort, då den förlorade så mycket gentemot de konkurrerande värmepumparna. 

Villamarknaden gick plus, men marknaden för större fastigheter gick minus. Det gick helt enkelt inte att ta igen den dåliga starten på året.

Värmepumpsinstallationerna i Sverige ökade sammanlagt med 4 %. Luft-vattenvärmepumparna ökade med 2 % precis som bergvärmen och frånluftsvärmepumparna drog upp statistiken med sina 9 %. Eftersom alla värmepumpsinstallationer har ökat, kan man inte dra slutsatser att någon värmepump har vunnit på bekostnad av någon annan. De populära luft-luftvärmepumparna saknas dock i statistiken, trots att detta är den vanligaste värmepumpen i Sverige.

Vad händer 2014?

Att förutspå vad som kommer att hända på marknaden för bergvärmepumpsinstallationer är inte lätt. Den sena vintern tros innebära att många väntade med sitt värmepumpsköp, även om siffrorna ökade. Frågan är om de som avvaktade, kommer att slå till nu när kylan har gjort det.

Man har pratat ett tag om att bergvärmemarknaden har mättats av. De som vill skaffa en bergvärmepump har gjort det. Dessutom har alternativet luft-vattenvärmepump gjort en rejäl förbättring i kvalitet, effekt och besparing. Luft-vattenvärmepumparna utgör nu en värdig konkurrent till bergvärmen. Lite mindre besparing, men betydligt billigare att installera. Kanske ser vi redan 2014 att bergvärmeinstallationerna tappar till förmån för luft-vattenvärmepumpstinstallationerna.

 

28 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)