Bergvärmeinstallation

Allt för en lyckad bergvärme installation

Vilket underhåll krävs för bergvärme?

Bergvärmepumpar marknadsförs ofta som "underhållsfria". Detta är dock en sanning med modifikation. En bergvärmepump är inte helt underhållsfri, men det är inte mycket underhåll du kan utföra själv.

Om något går fel med din bergvärmepump krävs som regel att en installatör kommer på besök. Detta gör att underhåll av bergvärmepumpar kan bli väldigt dyrt, även om det inte sker ofta. Bergvärmepumpar varnar ofta när något är fel och information om vad de olika felkoderna, larmen eller varningslamporna betyder hittar du i din manual. I regel är lösningen att du skall "kontakta din installatör".

En viktig sak när det gäller bergvärmepumpar är att förstå sig på inställningarna. Många gånger är det inget fel på bergvärmepumpen, utan det är helt enkelt inställningarna som är fel. Manualerna kan tyckas tunga och tråkiga, men informationen är viktig, för att du skall få ut det mesta av din bergvärmepump.

Det du kan göra själv handlar mycket om att hålla koll på bergvärmepumpen och kontrollera så att den fungerar som den skall. Vad du kan göra för att se till att den mår bra, kan vara olika för olika bergvärmepumpar. En av de saker du bör göra är att hålla koll på nivårkärlet/expansionskärlet, så att det finns tillräckligt med köldbärarvätska i systemet. Dessutom bör du kontrollera varmvattenberedarens säkerhetsventil regelbundet och rengöra partikelfilter och silar. Sammanfattningsvis:

  • Kontrollera nivå-/expansionskärl
  • Kontrollera varmvattenberedarens säkerhetsventil
  • Rengör partikelfilter
  • Rengör sil

Vad som gäller för just din bergvärmepump hittar du i manualen och där finns även beskrivningar på hur du skall gå till väga.

Sen är det viktigt att komma ihåg att lufta av elementen. Om det inte blir varmt i hemmet, kan detta ibland lösas genom en enkel avluftning. Om elementen inte blir varma kan det naturligtvis även bero på att något är fel med värmepumpen, men innan du ringer till service kan det vara smart att testa att lufta av elementen. Det blir dyrt om serviceteknikern skall komma på hembesök för en enkel elementavluftning.

Bergvärmepumpen är relativt underhållsfri, men när det väl behövs får du räkna med att det kostar.

4 jul 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)